Wednesday, May 20, 2015

ՀԱՎԻ ԿԱՐԻ (CHICKEN CURRY)

       Այսօր միասին պատրաստելու ենք հնդկական մի շատ համեղ ճաշատեսակ՝  հավի կարիի /chicken curry/: Հավի մսով ու համեմունքներով ուտեստ: Այն այսօր պատրաստելու ենք իմ շատ լավ ընկեր՝ Լիաննա Բեգլարյանի բաղադրատոմսով: Ի դեպ՝ Լիաննան  մասնագիտությամբ կենսաբան է, ամուսնացած է, և այժմ ապրում է Դելիում:
        Եվ այսպես հավի կարին պատրաստելու համար մեզ անհրաժեշտ է՝
  • 1 կգ. հավի միս,
  • 3-4 հատ միջին չափի սոխ,
  • 3 հատ փոքր լոլիկ,
  • 5-6 պճեղ սխտոր /ըստ ճաշակի/,
  • կոճապղպեղ /իմբիր/, կամ փոշին 0,5թ/գ.,
  •  1 ճ/գ. "կարի մասալա" /curry masala/, /Masala-հնդկերեն նշանակում է համեմունքների փունջ/,
  •  3-4  ճ/գ. ձեթ:
        Կարի մասալայի համար մեզ անհրաժեշտ է՝
  • 2 ճ/գ. համեմի սերմի փոշի, 
  • 1,5 ճ/գ., կարմիր պղպեղ,
  • 0,5 թ/գ. քրքում /turmeric/,
  • 0,5 թ/գ.  սև պղպեղ,
  •  "գարամ մասալա" /garam masala/ շատ քիչ, 0,25թ/գ:
     "Գարամ մասալան" համեմունքների փունջ է, որն իր մեջ ներառում է 8-12 տեսակի համեմունք: Հաջորդ նյութերում կներկայացնեմ, թե ինչպես պատրաստել "գարամ մասալա": Կարծում եմ հայկական քիմքին հաճելի է առանց "գարամ մասալայի", ամեն դեպքում ես կգրեմ "գարամ մասալա" պատրաստելու եղանակը:
        Միսը մի քանի ժամ առաջ  դնում ենք աղաջրի մեջ: 
     Հավի կարին պատրաստելու համար ձեթը լցնում ենք թավայի մեջ և թողնում, որ լավ տաքանա: Մի քանի րոպե հետո ավելացնում ենք նախօրոք մանր կտրտված սոխը և թողնում այնքան ժամանակ, որ ստանա վարդագույն երանգ: 

Սոխ





      Սոխը վարդագույն երանգ ստանալուց հետո ավելացնում ենք մանր կտրտված լոլիկը և թուլացնում ենք կրակը:

Լոլիկ
 Բերանը փակում ենք, բայց ժամանակ առ ժամանակ խառնում ենք, որ չվառվի:



      Եթե զգում եք ջրային մասը քիչ է, ապա ավելացրեք շատ քիչ ջուր:


 Եփում ենք 10 րոպե, այնուհետև ավելացնում ենք աղ ըստ ճաշակի ու կարի մասալա: Մի քանի րոպե եփելուց հետո ավելացնում ենք հավի մսի կտորները, փակում ենք բերանը, թուլացնում ենք կրակն ու շարունակում եփել: Եփում ենք մոտ կես ժամ:


      Ժամանակ առ ժամանակ խառնում ենք, որ չկպնի տակը: Երբ ձեթը առանձնանում է, նշանակում է եփել է: Անջատում ենք կրակը, և ըստ ցանկության ավելացնում ենք համեմ:

Հավի կարի /chicken curry/


    Բարի ախորժակ

    Շնորհակալություն Լիաննային իր փորձով մեզ հետ կիսվելու համար:

No comments:

Post a Comment