Pages

Thursday, March 31, 2016

ՊՈՆԳԱԼ՝ ԲԵՐՔԻ ՓԱՌԱՏՈՆ


        
         Պոնգալը դա բերքի տոն է, որը նշում են հարավային Հնդկաստանում՝ Թամիլ Նադու և Պոնդիչերիի նահանգներում, Շրի Լանկայում, Հարավային Աֆրիկայում, ԱՄՆ-ում, Սինգապուրում, Կանադայում և Միացյալ Թագավորությունում:




                 Պոնգալը Թամիլ ժողովրդի ամենակարևոր տոներից մեկն է, որը ըստ Գրիգորյան օրացույցի տոնում են Հունվարի 13ից-16-ը: Սա  չորսօրյա փառատոն է: Պոնգալ տոնելով մարդիկ իրենց երախտագիտությունն են փոխանցում Արևի Աստծուն՝ գյուղատնտեսության համար էներգիա ապահովելու համար:



              Պոնգալի ժամանակ պատրաստում են բրնձով և կաթով քաղցրավենիք /մեր կաթնովի պես է/ , որի մեջ լցնում են հիլ, չամիչ, հնդկական ընկույզ և այն պատրաստում են պատշգամբում կամ բակում՝ այսինքն բաց տարածությունում քանի որ այն նվիրված է Արևի Աստծուն:


             Այն պատրաստում են կավե ամանի մեջ, որը նախօրորք զարդարված է: 
            Պոնգալ  ճաշատեսակի երկու տեսակ կա՝ քաղցր և կծու: Կծուն ախորժակ բացող նախուտեստ է: Պոնգալը մատուցում են բանանի տերևի վրա:





             Կանայք Պոնգալի նախօրեին նկարում են գեղեցիկ պատկերներ իրենց տան մուտքի մոտ: Այս նկարները կոչվում են կոլամներ: Այն նկարելու համար օգտագործում են բրնձի այլյուր և այլ գունավոր փոշիներ:






        Պոնգալը նման է հյուսիսային Հնդկաստանում հայտնի տոներից Հոլիին, ինչպես նաև Լոհրիին, որը տոնում են Պունջաբում:









                             
       Ես էլ միացա մեր հարևաններից մեկին և միասին նկարեցինք:  Եվ ինչպե՞ս է ստացվել:



No comments:

Post a Comment